BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 6, 2010Pundi kencing terlalu aktif

Adakah anda pernah berdepan dengan situasi keinginan yang kuat untuk kencing sehingga sukar dikawal? Bagaimana pula dengan rentetan kekerapan bangun pada waktu malam untuk pergi ke tandas atau kebocoran air kencing apabila anda ketawa, bersin, batuk atau berlari?
Kemungkinan besar kejadian-kejadian di atas jarang dikongsi dengan orang lain kerana perasaan malu. Namun, realitinya ia perlu dititikberatkan untuk mengenalpasti kemungkinan anda berisiko tinggi menghidapi masalah kawalan kencing atau OAB. Penyakit yang menjejaskan kehidupan lelaki dan wanita itu merupakan salah satu penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja pada semua peringkat umur. Menurut satu kajian yang dilakukan ke atas golongan wanita dari 11 buah negara di Asia mendapati, 53 peratus wanita menghidap masalah kawalan kencing. Kebanyakan mereka berumur di antara 29 hingga 59 tahun.
Apabila seseorang menghidap masalah kawalan kencing, pundi kencing menjadi terlalu aktif dan sering teringin untuk bergegas ke tandas. Gejala itu sememangnya merimaskan individu yang menghidapnya. Bayangkan seseorang yang terpaksa kerap ke tandas ataupun resah di dalam bilik mesyuarat kerana menahan diri ke tandas.
Menurut Presiden Yayasan Kontinens Malaysia (CFM), Dr. Peter Ng, seseorang mungkin didiagnosis dengan OAB apabila perlu ke tandas lebih lapan kali sehari. Pada situasi yang lain kebocoran kencing juga berlaku jika ketawa, bersin, batuk atau berlari. "Sungguhpun masalah kawalan kencing bukan sesuatu yang boleh membawa maut, ia tetap boleh menjejaskan keadaan fizikal, psikologi dan sosial seseorang. "Individu yang menghidapi masalah ini boleh menjadi pemarah, pemalu dan murung sehingga menjejaskan perhubungan sosial, kehidupan seksual serta kesihatan emosi mereka," katanya.
Apa yang pasti hari ini, semakin ramai orang yang menghidap masalah kawalan kencing namun, malangnya tidak ramai yang tampil secara sukarela untuk mendapat rawatan selanjutnya. Sekiranya mereka tidak berfikiran terbuka untuk berkongsi masalah yang dihadapi kepada pasangan hidup ataupun berjumpa pakar perubatan, masalah yang dihidapi mungkin akan lebih teruk. Dipercayai ramai juga yang menyangka bahawa, OAB adalah sebahagian daripada proses penuaan dan tidak memerlukan rawatan.
Pendapat itu disangkal Peter yang menegaskan masalah kawalan kencing bukan sebahagian daripada proses penuaan tetapi adalah penyakit yang boleh dirawat untuk memperbaiki gaya hidup mereka yang menghidapinya. "Ia bukan sesuatu penyakit yang perlu dimalukan, sebaliknya telah disahkan bahawa ia boleh dirawat dengan bantuan perubatan secara berkesan," katanya.
Selain mengubah gaya hidup dan diet harian, masalah itu turut dapat diurus dengan baik melalui pengambilan sejenis ubat pil yang dikenali sebagai solifenacin succinate. Pengambilan pil tersebut secara tidak langsung membantu dalam melegakan rasa terdesak dan kekerapan membuang kencing. Ia memberi kelegaan yang segera dalam tempoh seawal tiga hari dengan menjadikan pundi kencing kurang aktif dan kurang rasa terdesak untuk membuang kencing.

9 topik sensitif lelaki
Keharmonian perhubungan dua orang insan bercinta berlandaskan banyak faktor terutamanya kefahaman yang utuh. Sikap saling bertolak-ansur menjurus kepada perhubungan yang lebih sihat dan kekal lama. Dalam hubungan pasangan suami isteri mahupun kekasih adalah penting mengenali suka duka dan pantang larang sesama sendiri supaya keintiman dapat diwujudkan secara spontan.
Jikalau golongan wanita mempunyai pantang tersendiri seperti lelaki perlu setia atau, kaum lelaki juga mempunyai topik sensitif sendiri. Sememangnya lelaki penuh dengan ego tetapi wanita tidak harus mempermainkan ego mereka sehingga menjejaskan hubungan yang indah harmoni. Belajar memaksimumkan keegoan lelaki dalam cara positif untuk lebih memenangi hatinya.
Tip-tip yang ringkas dan mudah ini mungkin membantu mengeratkan lagi perjalanan cinta anda.
* Elak menceritakan ada seorang lelaki yang secara diam meminati anda, apatah lagi jika lelaki tersebut adalah bekas kekasih anda.
* Membenci ibunya. Jikalau ada pun menyimpan perasaan kurang senang jangan terlalu vokal meluahkannya. Meskipun si dia yang membuka cerita soal keburukan ibunya. Jangan cuba menokoh tambah sebaliknya bertindak tenang. Jikalau ingin memberi komen utarakan hal-hal yang positif dan neutral sahaja.
* Hal kecurangan yang pernah dilakukan tanpa pengetahuannya. Ini akan menjejaskan kepercayaannya terhadap anda. Jangan sesekali memanjangkan cerita kecurangannya terhadap anda. Tidak mustahil dia akan mengulanginya.
* Semakin usia lelaki bertambah, minat dalam kehidupan seksual mungkin tidak sehebat seperti pada awal perkahwinan dan mungkin juga ada perubahan. Jangan cuba membandingkan hal itu dengan kehebatan pada masa lalu.
* Elak menceritakan kecurangan sahabat anda terhadap suaminya. Dia akan berfikir bahawa anda juga akan bertindak sedemikian kelak dan meragui kesetiaan anda ataupun dia akan cuba mengongkong atas sebab keselamatan hubungan bersama anda.
* Jangan membuat lelaki lemah semangat terhadap pekerjaannya. Jika satu hari dia mengeluh tentang majikannya yang bermasalah, maka sokong dan bantunya mencari jalan penyelesaian. Jangan terlalu mencampuri permasalahan tersebut. Cukup sekadar mendengar dan memberi pendapat. Lebih baik jangan bagi keputusan sebaliknya berilah dia pilihan.
* Cerai adalah perkataan yang paling harus dihindari walaupun berlaku perselisihan faham yang teruk. Berpisah atau bercerai adalah perkara yang jarang dimain-mainkan lelaki.
* Elak membanding pendapatan apatah lagi jika gaji anda lebih besar. Ini akan menyinggung perasaan si suami dan menjadi punca menimbulkan konflik dalam hubungan yang harmoni.
* Pertemuan bersama teman membuatkan anda membuka hati untuk berkongsi hal-hal persendirian. Elakkan menceritakan hal itu secara teliti kepada pasangan anda kerana lelaki tidak gemar kisah mereka dijaja.

6/8/2010
Aku brasai mat sinu pengudah nga rita aki ku ndai sari2…alangkah sng at t ulh mda ya utk kepenudi..tp nm daya aku tllau jauh ba mnua org..tmbgn ku nda mmpu mli…cma ai mata nerutu kuyu nda ngetu..at nda ibh sebut..tllau pds asai dada ngetat smua ny..aku tlalu lemah utk mghadpi smua 2…ya Tuhan ngagai jari Nn aku nyerah smua 2,nyerah penusah at,kkuatn, semangat ambi aku ulh mghadapi smua 2,ambi ku ulh nrima takdir idp 2 nth k rencana Nn..Pia mega apai aku arap Nn merekat serta ngampun smua dosa aki ku spjg umur ya t udh..arap Nn mai ya niki ke serega..

Related Posts with Thumbnails