BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, October 7, 2010

Suburkan kasih sayang suami isteri
Kata  orang, cinta itu buta. Namun, kata-kata itu biasanya sering diucapkan ketika pasangan kekasih dilamun perasaan ombak cinta. Apabila sudah berkahwin, realitinya pasangan berkenaan perlu membuka mata mereka. 

Ini kerana ketika melalui detik manis bercinta, pasangan mungkin tidak atau jarang sekali melihat kekurangan pasangannya tetapi apabila sudah bergelar suami isteri, barulah semua terserlah.
Kaunselor Perkahwinan, Nina J Abdullah, berkata hakikatnya perkahwinan perlukan penyesuaian diri antara kedua-dua pasangan dan apabila sudah berkahwin, situasi tidak sama lagi ketika bercinta.
Nina berkata, dalam satu kajian dibuat pakar psikologi Amerika mendapati, antara punca krisis bermula ialah apabila pasangan dikurniakan anak, hilang pekerjaan, pindah di tempat baru dan juga beberapa hal lain yang perlukan penyesuaian. 

“Dalam sebuah perkahwinan dibina jika berlaku salah faham dan kesalahan apabila tidak diselesaikan, lama kelamaan ia boleh menjadi isu besar dalam rumah tangga. Oleh sebab itu ia tidak sepatut dibiarkan, sebaliknya pasangan terbabit perlu cari titik penyelesaian untuk keluar daripada permasalahan itu,” katanya ketika membincangkan tajuk, “Menyuburkan Kasih Sayang Dalam Perkahwinan”, di Centre for Human Development and Applied Social Sciences (CERDAS), anjuran Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Gombak, baru-baru ini. 

Perkahwinan atau mendirikan masjid kata Nina, adalah baik untuk kesejahteraan hidup seseorang, malah baik untuk kesihatan khususnya lelaki. Perkahwinan juga dikatakan membuatkan lelaki hidup lebih lama dan sihat. 

Menurut satu kajian di Amerika, perkahwinan membuatkan emosi lelaki lebih stabil berbanding mereka yang hidup sendirian. Ini berlaku kerana lelaki berkenaan mempunyai seseorang yang rapat dengannya untuk mencurah perasaan dan boleh berkongsi masalah dihadapi. 
“Tetapi semua kebaikan itu hanya akan diperoleh jika perkahwinan itu stabil dan tiada porak peranda. Jika perkahwinan itu ada masalah, kesihatan mungkin boleh terjejas dan bagi wanita keadaan kesihatannya adalah lebih teruk termasuklah masalah kemurungan dan gangguan emosi,” katanya. 

Nina berkata, antara suami dan isteri perlu ada sikap saling hormat menghormati kerana masing-masing ada ruang sempadan tersendiri. Malah, suami isteri juga perlu kenal budaya kehidupan di mana pasangan mereka dibesarkan. Dari situ pasangan akan belajar kekuatan dan kelemahan masing-masing. 

“Hormat bukan saja melalui kata-kata baik dan ucapan seperti terima kasih serta sebagainya tetapi lebih daripada itu. Perlu juga ada perbincangan apa yang boleh dan tidak diterima pasangan supaya dapat melihat serta mengetahui lebih jelas sempadan yang wujud,” katanya. 

Nina berkata, apabila pasangan meluahkan sesuatu perlulah menjadi pendengar yang baik dengan memberikan perhatian dan cuba memahami apa yang difikirkan serta rasakan. Cubalah letakkan diri sendiri dalam situasi yang dihadapi pasangan dan sedia berkongsi idea serta memberikan pendapat bagi membantu permasalahan dihadapinya. 

“Apabila mendengar kita perlulah memberikan perhatian sepenuhnya dan jika tidak faham lebih baik minta pasangan mengulanginya. Janganlah apabila pasangan meluahkan perasaan, yang satu lagi leka mengadap rancangan televisyen atau membasuh pinggan mangkuk di dapur. Jika bersikap demikian, nescaya pasangan tidak berkongsi mendengar. 

“Cara yang sepatutnya ialah bertentangan mata dengan pasangan dan ia juga menunjukkan pasangan itu mendengarnya,” katanya turut berpendapat kasih sayang bukan saja dilontarkan dengan kata-kata tetapi juga tindakan.

Begitu juga jika berlaku pergaduhan antara dua pihak, katanya, tidak menghairankan yang menang akan berasa berpuas hati manakala kalah akan kecewa. Namun, kata Nina dalam hubungan suami isteri jika ada perasaan seperti itu ia hanyalah sekadar penyelesaian sementara dan jangka pendek saja. Sepatutnya, sebagai suami isteri perlulah bekerjasama menyelesaikan sebarangan pertelingkahan dan kekusutan yang timbul. 

Katanya lagi, dalam usaha menyelesaikan masalah dihadapi, pasangan sewajarnya fokus dan menangani masalah dihadapi serta bukannya saling tuduh menuduh atau mencari kesilapan pasangan. 

“Memandang rendah pada pasangan adalah antara yang boleh membawa perceraian. Sepatutnya ketika berbincang dan cuba menangani masalah, pasangan wajar mencipta budaya menghargai pasangannya. Dan jangan sesekali kritik atau ‘menyerang’ karektor peribadi pasangan,” katanya. 

Nina menambah, walaupun sudah bergelar suami isteri dan tidur sebantal, pada asasnya masing-masing masih satu individu yang ada keperluan dan kehendak berbeza. Justeru, adalah penting untuk mewujudkan masa untuk diri sendiri bagi meningkatkan kesejahteraan dan menjaga diri sendiri. 

Katanya, sabar adalah penting dalam hidup berumah tangga sama pada dengan diri sendiri mahupun pasangan. Bagi yang baru berkahwin apatah lagi kerana segala yang baru memerlukan masa untuk menyesuaikan diri. Malah, perkahwinan itu sendiri membawa sesuatu yang perubahan baru dalam hubungan dibina. 

“Berkahwin adalah proses untuk individu mematangkan dirinya. Apa yang penting, uruskan dengan baik dan perlu ingat ada ketika ia bukanlah mudah seperti kita jangka atau harapkan. Mengurus dan proses pembelajaran dalam hidup berumah tangga samalah seperti kita mengayuh basikal yang ada kala jatuh dan ada ketika kayuhan lancar saja,” katanya.

Facebook umum perkhidmatan baru


Facebook umum perkhidmatan baru
PALO ALTO - Rangkaian sosial Facebook dilengkapi dengan perkhidmatan terbaru yang memberikan pengguna lebih banyak kawalan maklumat.
Pengumuman tersebut dibuat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg di ibu pejabat rangkaian sosial itu di sini.
Perkhidmatan terbaru itu membolehkan pengguna-pengguna memuat turun semua maklumat mereka di Facebook ke komputer peribadi.
Rangkaian sosial itu turut membenarkan 500 juta anggota Facebook untuk menempatkan rakan mereka dalam pelbagai kategori seperti keluarga, jiran, pekerjaan, pasukan sukan dan kolej.
Pengguna-pengguna itu boleh memilih rakan yang boleh berkongsi maklumat dengan mereka.

Kolok Mee refers to a dry version of noodles originating from Sarawak (I stand corrected). It is sometimes known as Sarawak Kolo Mee or simply Kolok Mee. It takes a few platefuls of this noodles before it grows on you. Perhaps it has to be due to the fact that it is rather plain looking compared to other more colourful noodle dishes. However, once you grow to like it, it can be addictive.
This is my recipe for Kolok Mee (serves 3 portions)
 Ingredients

 • 3 pieces of instant noodles
 • 100 grammes of minced pork
 • 1/2 bulb of garlic (finely chopped)
 • spring onions for garnishing (chopped finely)
 • 6 tablespoons of palm oil

Seasoning (for 3 servings)

 • 3 teaspoons of fish sauce
 • 1/3 teaspoon of salt
 • 1 teaspoon of light soya sauce
 • 1/3 teaspoon of monosodium glutamate
 • a couple of dashes of white pepper powder

Marinade (for minced pork)

 • 2 teaspoons of fish sauce
 • 1 teaspoon of light soya sauce
 • a couple of dashes of white pepper powder
 • 1 teaspoon of corn flour / potato flour

Method
 Marinade minced pork for at least 1 hour.
 Bring a pot of water to boil. Add instant noodles and cook till almost done. Remove noodles from pot using a net or colander and run it through cold or tap water. Return noodles to boiling water to heat it up again and thereafter, drain the noodles after 30 seconds. Set aside.
 Heat oil in wok using medium high heat. Fry garlic till golden brown. Remove fried garlic and set aside.
 Scoop up oil into a bowl leaving about 2 tablespoons of oil remaining in the wok. Increase heat to high and stir fry minced pork till completely cooked (about 2 minutes). Sprinkle some water whilst stir frying to prevent burning. The minced pork should be just moist after cooking and not soaking in gravy. Remove cooked minced pork and set aside.
 In a large bowl, add all the seasoning and stir well. Add cooked instant noodles and stir till evenly coated by the seasoning. Separate the noodles onto three serving plates. Add some cooked minced pork and garnish with fried garlic and spring onions.

Sarawak Laksa

Any visit to Sarawak, Malaysia especially to the major cities and towns like Kuching, Bintulu, Sibu and Miri would not be complete without a sampling or indulging in the very delicious Sarawak Laksa. Many locals swear by their favourite stalls and some stalls are really famous. You will have to be there early to catch a bowl.
This is the Recipe for Sarawak Laksa which I cooked. Good enough for 16 bowls.
Ingredients
 • 750 grammes of Bee Hoon (rice vermicelli) (pre-soaked)
 • 1.2 kilogrammes of medium-sized prawns (with head and shell)
 • 1.5 kilogramme chicken (whole bird minus the head and feet)
 • 5 eggs
 • 500 grammes of bean sprouts
 • 16 to 20 pieces of lime
 • 900 grammes of Sarawak Laksa paste (I used the “Swallow” brand)
 • Coconut milk from 1 1/2 coconuts (about 300 mls)
 • Salt and sugar to taste
 • 20 bowls of water (about 8 litres)
 • Coriander leaves (for garnishing)
Method
Beat eggs and fry them thinly on a frying pan. Cut into strips. Set aside.
Boil 4 litres of water in a stock pot. Upon boiling, add 2 teaspoons of salt followed by     prawns. Boil the prawns till they start to float indicating that they are cooked. Remove the prawns and let it cool.
Separately, boil 4 litres of water in another stock pot. Upon boiling, add 2 teaspooons of salt followed by the chicken. Boil till chicken is thoroughly cooked. Remove chicken and let it cool.
Remove head and shell from prawn. Put back the head and shell into the first pot, cover lid and continue boiling for at least 2 hours on medium heat. Place prawn aside.
Remove chicken meat from bones and shred the meat using fingers. Put back the chicken bones into the second pot, cover lid and continue boiling for at least 2 hours on medium heat. Place shredded chicken meat aside.
Once both stock are cooked, remove heads and shells of prawns as well as chicken bones. Combine the stock into one pot. Add Sarawak Laksa paste and let it boil at medium to high heat for at least 30 minutes.
Using freshly boiled water, blanch the beansprouts in 3 batches for 1 minute each.Drain beansprouts and set aside.
Next, cook the pre-soaked beehoon in 4 to 5 batches by blanching them in boiling water for at least 1 minute. Drain and set aside.
After the Sarawak Laksa paste has been left boiling for at least 30 minutes, turn off heat and sieve and remove the spice from the stock. Bring the stock (now laksa soup) to boil again. Turn off heat and add coconut milk gradually whilst stirring. Add salt and sugar to taste.
To serve, first place cooked beehoon on a bowl. Add beansprouts, shredded chicken, prawns and egg strips. Then pour the laksa soup over the ingredients.
Garnish with coriander leaves and squeeze a lime over the soup before eating.
It is not recommended that the laksa be kept overnight as coconut milk is used.
Pautan : http://www.deliciousasianfood.com/2006/08/25/sarawak-laksa/

Sarawak
Sarawak
Sarawak  (pronounced /səˈrɑːwɑːk/) is one of two Malaysian states[1] on the island of Borneo. Known as Bumi Kenyalang ("Land of the Hornbills"), it is situated on the north-west of the island. It is the largest state in Malaysia; the second largest, Sabah, lies to the northeast.
The administrative capital is Kuching which has a population of 579,900 (2006 census; Kuching City South - 143,500; Kuching City North - 133,600; Padawan- 3rd Mile/ 7th Mile/ 10th Mile - 302,800). Major cities and towns also include Miri (pop. 263,000), Sibu (pop. 254,000) and Bintulu (pop. 176,800). As of last census (December 31, 2006), the state population was 2,357,500.
History
The eastern seaboard of Borneo was charted (though not settled) by the Portuguese in the early 16th century. The area of Sarawak was known to Portuguese cartographers as Cerava. During the 17th century, Sarawak was self-governed under Sultan Tengah. By the early 19th century, Sarawak had become a loosely governed territory under the control of the Brunei Sultanate. During the reign of Pangeran Indera Mahkota in 19th century, Sarawak was in chaos.Sultan Omar Ali Saifuddin II (1827–1852), the Sultan of Brunei, ordered Pangeran Muda Hashim in 1839 to restore order and it was during this time that James Brooke arrived in Sarawak. Pangeran Muda Hashim initially requested assistance but James Brooke refused. In 1841, James Brooke paid another visit to Sarawak and this time he agreed to assist. Pangeran Muda Hashim signed a treaty in 1841 surrendering Sarawak and Sinian to James Brooke. Thereafter, on 24 September 1841, Pangeran Muda Hashim bestowed the title Governor to James Brooke. He effectively became the Rajah of Sarawak and founded the White Rajah Dynasty of Sarawak, later extending his administration through an agreement with the Sultan of Brunei. Sarawak was thus an independent kingdom from 1841 until 1888, when the state was placed under British protection.
Brooke was appointed Rajah by the Sultan of Brunei on August 18, 1842; originally this territory was just the western end of later Sarawak, around Kuching. He ruled Sarawak until his death in 1868. His nephew Charles Anthoni Johnson Brooke became Rajah after his death; he was succeeded on his death in 1917 by his son,Charles Vyner Brooke, with a provision that Charles should rule in consultation with his brother Bertram Brooke[1]. The territory was greatly expanded under the Brooke dynasty, mostly at the expense of areas nominally under the control of Brunei. In practice Brunei had only controlled strategic river and coastal forts in much of the lost territory, and so most of the gain was at the expense of Muslim warlords and of the de facto independence of local tribes.
The Brooke dynasty ruled Sarawak for a hundred years and became famous as the "White Rajahs", accorded a status within the British Empire similar to that of the rulers of Indian princely states. In contrast to many other areas of the empire, however, the Brooke dynasty was intent on a policy of paternalism to protect the indigenous population against exploitation. They governed with the aid of the Muslim Malay and enlisted the Ibans and other "Dayak" as a contingent militia. They also encouraged the immigration of Chinese merchants but forbade the Chinese to settle outside of towns in order to minimize the impact on the Dayak way of life. They also established the Sarawak Museum, the first museum in Borneo.
In the early part of 1941 preparations were afoot to introduce a new constitution, designed to limit the power of the Rajah and give the people of Sarawak a greater say in government. Despite this democratic intention, the draft constitution contained defects and improprieties, not least by reason of a secret agreement drawn up between Charles Vyner Brooke and his top government officials, by which he was to be financially compensated for this gesture out of treasury funds.[citation needed]
Japan invaded Sarawak and occupied the island of Borneo in 1941, occupying Miri on December 16 and Kuching on December 24, and held it for the duration of World War II until the area was secured by Australian forces in 1945. The Rajah, Charles Vyner Brooke, formally ceded sovereignty to the British Crown on July 1, 1946, under pressure from his wife among others. In addition the British Government offered a healthy pension to sweeten the negotiations. His nephew Anthony continued to claim sovereignty as Rajah of Sarawak.
After the end of the Second World War, Anthony Brooke then opposed the cession of the Rajah's territory to the British Crown, and was associated with anti-secessionist groups in Sarawak. Anthony was banished from the country. He was allowed to return only seventeen years later, when Sarawak became part of Malaysia. Sarawak became a British colony (formerly an independent state under British protection) in July 1946, but Brooke's campaign continued. The Malays in particular resisted the cession to Britain, dramatically assassinating the first British governor.
Sarawak was officially granted independence on July 22, 1963,[2] and joined with Malaya, Sabah, and Singapore, in the federation of Malaysia, formed on September 16, 1963, despite the initial opposition from parts of the population. Sarawak was also a flashpoint during the Indonesian Confrontation between 1962 and 1966.
Geography
Having land area of 124,450 km² spreading between latitude 0° 50′ and 5°N and longitude 109° 36′ and 115° 40′ E, it makes up 37.5% of the land of Malaysia. Sarawak also contains large tracts of tropical rain forest home to an abundance of plant and animal species.
The state stretches for some 750 km along the north east coastline of Borneo, interrupted in the north by about 150 km of Brunei coast. Sarawak is separated from the Indonesian part of Borneo (Kalimantan) by ranges of high hills and mountains that are part of the central mountain range of Borneo. These get higher to the north and culminate near the source of the Baram River with the steep Mount Batu Lawi, Mount Mulu in the Park of the same name and Mount Murud with the highest peak in Sarawak.
The major rivers from the south to the north include Sarawak River, the Lupar River, the Saribas River, the Rajang River with 563 km the longest river in Malaysia with the Baleh River branch, the Baram River, the Limbang River that drains into the Brunei Bay as it divides the two parts of Brunei and the Trusan River that also flows into the Brunei Bay.The Sarawak river 2459k2 in area and is the main river flowing through Kuching(the capital).
Sarawak can be divided into three natural regions. The coastal region is rather low lying flat country with large extents of swamps and other wet environments. The hill region provides most of the easily inhabited land. Most of the larger cities and towns have been built in this region. As the swamps make up much of the coast, the ports of Kuching and Sibu have been built some distance from the coast on rivers, while Bintulu and Miri are close to the coast at the only places that the hills stretch right to the China Sea. The third region is the mountain region along the border and with the Kelabitand Murut highlands in the north.
Environment
Sarawak features vast areas of both lowland and highland rainforest. However, Sarawak has been hit hard by the logging industry and the expansion of monoculture tree plantations and oil palm plantations. Malaysia's deforestation rate is increasing faster than anywhere else in the world. Statistics estimate Sarawak's primary forest has been depleted by around 50%. Malaysia's rates of deforestation are among the highest in Asia, jumping almost 86 percent between the 1990-2000 period and 2000-2005. In total, Malaysia lost an average of 1,402 km² —0.65 percent of its forest area—per year since 2000. By comparison, South East Asian countries lost an average of 0.35% of their forest per annum during the 1990s.
Demographics

Ethnic groups

Sarawak has more than 40 sub-ethnic groups, each with its own distinct language, culture and lifestyle. Cities and larger towns are populated predominantly by Malays, Melanaus, Chinese, and a smaller percentage of Ibans and Bidayuhs who have migrated from their home-villages for employment reasons. Sarawak is rather distinctive from the rest of Malaysia in that there is only a small community of Indians living in the state.
Dayak Iban
The Ibans comprise the largest percentage (almost 34%) of Sarawak's population. Formerly reputed to be the most formidable headhunters on the island of Borneo, the Ibans of today are a generous, hospitable and placid people.Because of their history as pirates and fishermen, they were conventionally referred to as the "Sea Dayaks". The early Iban settlers who migrated from Kalimantan (the Indonesian part of Borneo south of Sarawak) via the Kapuas River and crossed over the Kelingkang range and set up home in the river valleys of Batang Ai, the Skrang River, Saribas, and the Rajang River. The Ibans dwell in longhouses, a stilted structure comprising many rooms housing a whole community of families.
An Iban longhouse may still display head trophies or antu pala. These suspended heads mark a tribal victory and were a source of honor. The Dayak Iban ceased practicing headhunting in the 1930s.
The Ibans are renowned for their Pua Kumbu (traditional Iban weavings), silver craft, wooden carvings and bead work. Iban tattoos, which were originally symbols of bravery among Iban warriors, have become amongst the most distinctive in the world.The Ibans are also famous for their tuak, a sweet rice wine which is served during big celebrations and festive occasions.
A majority of Ibans practice Christianity. However, like most other ethnic groups in Sarawak, they still observe many of their traditional rituals and beliefs. Sarawak celebrates colourful festivals such as the Gawai Dayak (harvest festival), Gawai Kenyalang (hornbill, or the god of war festival), penuaian padi and Gawai Antu (festival of the dead).

Chinese

The Chinese first came to Sarawak as traders and explorers in the 6th century. Today, they make up 26% of the population of Sarawak and consist of communities built from the economic migrants of the 19th and early 20th centuries.
The first Chinese (Hakka) migrants worked as labourers in the gold mines at Bau or on plantations. Through their clan associations, business acumen and work ethic, the Chinese organised themselves economically and rapidly dominated commerce. Today, the Chinese are amongst Sarawak's most prosperous ethnic groups.
The Sarawak Chinese belong to a wide range of dialect groups, the most significant being Hakka (dialect|Hakka), Hokkien(dialect|Hokkien), Teochew(Dialect|Teochew), Hailam(dialect|Hailam), Foochow(dialect|Foochow) and Henghua(Dialect|Henghua). Whereas Hakka is spoken predominantly by the farmers in the interior, Hokkien and Teochew are the dominant dialect spoken within the major trading towns and among early traders and businessmen. Hailam were well-known as coffee-shop operators, the Henghua is famous as fishermen. (Notable differences from those who presided in West Malaysia, the most common spoken dialect among all the differing groups was Cantonese). Mandarin however was and still is the unifying language spoken by all the different dialectic groups.(Both East and West Malaysia) The Chinese maintain their ethnic heritage and culture and celebrate all the major cultural festivals, most notably Chinese New Year and the Hungry Ghost Festival. The Sarawak Chinese are predominantly Buddhists and Christians.

Malay

The Malays make up 21% of the population in Sarawak. Traditionally fishermen, these seafaring people chose to form settlements on the banks of the many rivers of Sarawak. Today, many Malays have migrated to the cities where they are heavily involved in the public and private sectors and taken up various professions. Malay villages (kampungs) - a cluster of wooden houses on stilts, many of which are still located by rivers on the outskirts of major towns and cities, play home to traditional cottage industries. The Malays are famed for their wood carvings, silver and brass craftings as well as traditional Malays textile weaving with silver and gold thread (kain songket).
Malays are Muslim by religion, having been converted to the faith some 600 years ago with the Islamification of their native region. Their religion is reflected in their culture and art and Islamic symbolism is evident in local architecture - from homes to government buildings.

Melanau

The Melanaus have been thought to be amongst the original settlers of Sarawak. Originally from Mukah (the 10th Administrative Division as launched in March 2002), the Melanaus traditionally lived in tall houses. Nowadays, they have adopted a Malay lifestyle, living in kampong-type settlements. Traditionally, Melanaus were fishermen and still today, they are reputed as some of the finest boat-builders and craftsmen.
While the Melanaus are ethnically different from the Malays, their lifestyles and practices are quite similar especially in the larger towns and cities where most Melanau have adopted the Islamic faith.
The Melanaus were believed to originally worship spirits in a practice verging on paganism. Today most of them are Muslim and some are Christians, though they still celebrate traditional animist festivals such as the annual Kaul Festival.

Dayak Bidayuh

Concentrated mainly on the West end of Borneo, the Bidayuhs make up 10% of the population in Sarawak are now most numerous in the hill counties of Bau and Serian, within half an hour drive fromKuching.
Historically, as other tribes were migrating into Sarawak and forming settlements (particularly the Malays from the neighbouring archipelagos as they shore up along the coastal areas and riversides) the peace-loving, meek-natured Bidayuhs retreated further inland, hence earning them the name of "Land Dayaks n land owners". The word Bidayuh in itself literally means "land people" in Biatah dialect. In Bau-Jagoi/Singai dialect, the pronunciation is "Bidoyoh" which also carry the same meaning.
The traditional community construction of the Bidayuh is the "baruk", a roundhouse that rises about 1.5 metres off the ground. It serves as the granary and the meeting house for the settlement's community. Longhouses were typical in the olden days, similar to that of the Ibans.
Typical of the Sarawak indigenous groups, the Bidayuhs are well-known for their hospitality, and are reputed to be the best makers of tuak, or rice wine. They also do arak tonok,some kind of moonshine.
The Bidayuhs speak a number of different but related dialects. Some Bidayuhs speak either English or Malay as their main language. While some of them still practice traditional religions, the majority of modern-day Bidayuhs have adopted the Christian faith.

Dayak Orang Ulu

The phrase Orang Ulu means upriver people and is a term used to collectively describe the numerous tribes that live upriver in Sarawak's vast interior. Such groups include the major Kayan and Kenyah tribes, and the smaller neighbouring groups of the Kajang, Kejaman, Punan, Ukit, and Penan. Nowadays, the definition also includes the down-river tribes of the Lun Bawang, Lun Dayeh(mean upriver/far upstream), Berawan, Saban as well as the plateau-dwellingKelabits. The various Orang Ulu groups together make up roughly 5.5% of Sarawak's population. The Orang Ulu are artistic people with longhouses elaborately decorated with murals and woodcarvings. They are also well-known for their intricate beadwork and detailed tattoos. The Orang Ulu tribe can also be identified by their unique music - distinctive sounds from their sape, a stringed instrument not unlike the mandolin.
A vast majority of the Orang Ulu tribe are Christians but traditional religions are still practiced in some areas.
Some of the major tribes making up the Orang Ulu group include :
§  Kayan
There are approximately 15,000 Kayans in Sarawak. The Kayan tribe built their longhouses in the northern interiors of Sarawak midway on the Baram River, the upper Rejang River and the lower Tubau River, and were traditionally headhunters. They are well known for their boat making skills, which they carve from a single block of belian, the strongest of the tropical hardwoods.
Although many Kayan have become Christians, some still practise paganistic beliefs, but these are very rare today.
§  Lun Bawang
The Lun Bawang are indigenous to the highlands of East Kalimantan, Brunei (Temburong District), southwest of Sabah (Interior Division) and northern region of Sarawak (Limbang Division).Lun Bawang people are traditionally agriculturalists and practise animal husbandry such as rearing poultry, pigs and buffaloes. Lun Bawangs are also known to be hunters and fishermen.
§  Kelabit
With a population of approximately 3000, the Kelabit are inhabitants of Bario - a remote plateau in the Sarawak Highlands, slightly over 1,200 meters above sea level. The Kelabits form a tight-knit community and practise a generations-old form of agriculture. Famous for their rice-farming, they also cultivate a variety of other crops which are suited to the cooler climate of the Highlands of Bario. The Kelabits are closely related to the Lun Bawang.
The Kelabit are predominantly Christian, the Bario Highlands having been visited by Christian missionaries many years ago.
§  Kenyah
With the population about ~22,000, the Kenyah are inhabitant of Upper Belaga and upper Baram. There are few findings on the exact origin of the Kenyah tribe. Their heartland however, is Long San, along the Baram River and Belaga along Rajang River. Their culture is very similar to that of the Kayan tribe with whom they live in close association. The typical Kenyah village consists of only one longhouse and the people are mainly farmers, planting rice in burnt jungle clearings. With the rapid economic development, especially in timber industry, many of them work in timber camps.
§  Penan
The Penan are the only true nomadic people in Sarawak and are amongst the last of the world's hunter-gatherers. The Penan make their home under the rainforest canopy, deep within the vast expanse of Sarawak's virgin jungle. Even today, the Penan continue to roam the rainforest hunting wild boar and deer with blowpipes. The Penan are skilled weavers and make high-quality rattan baskets and mats. The traditional Penan religion worships a supreme god called Bungan. However, the increasing number who have abandoned the nomadic lifestyle for settlement in longhouses have converted to Christianity.
§  Sebob/Chebob
One of the least known tribes in Sarawak and can be found in upper Tinjar river. Sebob are the first Tinjar settlers along the Tinjar river and it is said that the other tribes came later(migrated) The sebob/chebob tribes occupies up to 6 six longhouse in Tinjar namely; Long Loyang, Long Batan, Long Selapun, Long Pejawai,and Long Subeng.(All these names come from small stream where they lived) Amongst the longhouses, Long Luyang is the longest and most populated Sebob/Chebob settlement.It comprises almost 100 units. Most of these people have migrated and found work in the cities.

Religions

Sarawakians practice a variety of religions, including Islam, Christianity, Chinese folk religion (a fusion of Buddhism, Taoism, Confucianism and ancestor worship) and animism. Christianity is the largest religion in culturally and religiously-diverse Sarawak. Religion plays a significant role in nurturing the culture of decency and modesty among Sarawakians. It also reflects and strengthens the identity among various ethnics. For example, Islam reflects the identity of Malay, Chinese religions and Buddha reflects the identity of Chinese and Christianity reflects the identity of most Dayaks (while some still practising animism).

Christianity

Christianity is the largest religion in Sarawak. Sarawak is the state with the highest percentage of Christians in Malaysia. Major Christian denominations in Sarawak are the Roman Catholics, Anglicans, Methodists, Borneo Evangelical Church (or Sidang Injil Borneo, S.I.B.) and Baptists. Many Sarawakian Christians are non-Malay Bumiputera, ranging from Iban, Bidayuh, Orang Ulu and Melanau.
Denomination of Christians in Sarawak may vary according to their race, although not necessarily true. For example, most Chinese Christians are Methodists, most Ibans and Bidayuhs are either Roman Catholics or Anglicans, while most Orang Ulu are S.I.B.'s. Church plays an important part in shaping morality of the communities, while some Christians views the church as a religious place. Professing Christianity has led to abolishing of some previous rituals by indigenous ethnics such as headhunting, improper disposal of dead bodies, etc. Christians among indigenous ethnics have also embraced many Christian values such as preserving modesty and dedication to God.
Official statistics show that percentage of Christians in Sarawak has increased faster than that of Muslims in Sarawak. In 1960, Muslims outnumbered Christians in Sarawak; over the past half-century, the number of Christians has grown tremendously, due to foreign missionary efforts.
Christianity has also contributed to the betterment of the education system in Sarawak. There were a lot of missionary schools built during 1950s to early 1980s. It has gained popularity throughout Sarawak urban citizens transcending race and religion. Due to federalization of education system, most of these missionary schools have been converted into government national schools. Participation of church in these schools have been reduced, and intake of teachers have been liberalized to follow other national schools. The Malaysian government has allowed the schools to continue using religious symbols on school buildings and teaching Christian values to non-Muslim students.
Christians in Sarawak observe Christian festivals just like their counterparts in other part of the world, namely Christmas, Good Friday, Easter Monday and Ascension of Jesus Christ. However, only Christmas and Good Friday are public holidays in Sarawak.

Islam

Main article: Islam in Malaysia
Islam is the second largest religion in Sarawak. Many Muslims in Sarawak are ethnic Malays. All Malays are designated Muslim by the Malaysian Constitution. Malay culture contributes significantly to Sarawakian Muslim tradition as a whole especially for wedding, circumcision (coming of age ritual), 'majlis doa selamat' etc.
Other ethnic groups which have strong Islamic influence in their traditions are Melanau and Kedayan. Melanaus, depending on region or kampung they live in, are normally either Muslim or Christian (while very little practising pagan). Most of them live in Kuching, Matu, Mukah, Igan and Bintulu. Majority of Melanau profess Muslim.
Kedayan, is another distinct ethnic from Malay and Melanau, but traditionally Muslim. Although small in number, they contribute to a majority of Muslim population in Sibuti and Bekenu district in Miri. Penan, on the other hand, which is part of Orang Ulu tribes, has gradually contributed to rising Muslim population in Sarawak.
Administratively, Islam is under the authority of state Islamic council, which is Majlis Islam Sarawak (MIS), a state government agency. Under MIS, there are various agencies dealing with various aspects of Islam such as Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS), Majlis Fatwa, Baitulmal Sarawak etc. Muslims in Sarawak are very well taken care of in their religious aspect of their life, despite not being the majority in Sarawak.
Although the population of Muslims has increased over the past 40 years, their rate of growth has not matched that of Christians. In 1960, Islam was the largest religion in Sarawak. Apostasy among Muslim converts is common throughout Sarawak. Despite being the state with highest growth of Muslim population in Malaysia, Sarawak may has the highest growth of apostasy among Muslim converts in Malaysia.
Muslims in Sarawak observe all Islamic festivals, such as Hari Raya Aidilfitri (Puasa), Hari Raya Aidiladha (Haji), Awal Muharram and Maulidur Rasul. All these celebrations have been commenced as public holidays in Sarawak. However, Israk Mikraj, Awal Ramadhan and Nuzul Quran, although observed, are not public holidays.

Buddhism

Main article: Buddhism in Malaysia
Buddhism is regarded as the main religion of Chinese ethnic in Sarawak. Many of the Sarawakian Chinese community, which comprises the bulk of the Buddhist population, actually practise a mixture of Buddhism, Taoism and Chinese folk religion. As there is no official name for this particular set of beliefs, many followers instead list down their religion as Buddhism, mainly for bureaucratic convenience. Buddhists from other ethnic especially Bumiputera are rare and almost insignificant to be related with.
Buddhism in Sarawak observe Wesak Day. It is a public holiday in Sarawak.

Animism

Many Dayak especially Iban continue to practice traditional ceremonies, particularly with dual marriage rites and during the important harvest and ancestral festivals such as Gawai Dayak, Gawai Kenyalang and Gawai Antu.
Other ethnics who still have trace number of animism followers are Melanau and Bidayuh.

Hinduism

Unlike their fellow Peninsular Malaysians, Sarawak Hindus are very small in number. Almost all Hindus in Sarawak are Indians, while some are Chinese. There are less than 10 Hindu temples throughout Sarawak, most of them are located in Kuching and Miri.
Hindus in Sarawak observe Deepavali and Thaipussam. However, none of these festivals are public holidays.

Baha'i

Baha'i is one of the recognized religions in Sarawak. Various races embraced the Baha'i Faith, from Chinese to Iban and Bidayuh, Bisayahs, Penans,Indians but not the Malays or other Muslims.In towns, the majority Baha'i community is often Chinese, but in rural communities, they are of all races, Ibans,Bidayuhs, etc. In some schools, Baha'i associations or clubs for students exist. Baha'i communities are now found in all the various divisions of Sarawak. Baha'i communities do not accept assistance from government or other organisations for activities which are strictly for Baha'is. If, however, these services extend to include non-Baha'is also, e.g. education for children's classes adult literacy, then sometimes the community does accept assistance. The administration of the Baha'i Faith is through local spiritual assemblies. There is no priesthood among the Baha'is. Election is held annually without nomination or electioneering. The Baha'is should study the community and seek those members who display mature experience, loyalty, are knowledgeable in the Faith. There are more than 40,000 Baha'is in more than 250 localities in Sarawak.Related Posts with Thumbnails