BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 25, 2010

Menu Hari Ini

                                    Udang Dua Rasa
Bahan-bahan:
10 ekor udang galah - dibersih tanpa buang kulit dan kepalanya
125 ml minyak masak
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan*
2 sudu besar air*
1 biji telur - dipukul sedikit
Bahan-bahan Hiasan:
2 tangkai daun bawang - dipotong 2 cm
1 tangkai daun ketumbar - dipotong 2 cm
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
1 tangkai cili hijau - dipotong menyerong
Bahan-bahan Menumis:
2 sudu besar bawang putih tumbuk
2 sudu besar bawang merah tumbuk
1 sudu besar halia muda tumbuk
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Bahan-bahan Kuah:
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar sos Lea and Perrins
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 ketul kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan udang dengan garam kemudian panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan udang.
3. Masukkan pula bahan-bahan kuah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah pekat.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur kemudian kacau sehingga rata. Masukkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan cili hijau. Kacau dan angkat kemudian hiaskan mengikut cita rasa tersendiri sebelum menghidang.
                                PUDING  KELAPA
BAHAN-BAHAN: 

2 liter air 

1 pek coconut puding Mix (500 gm)  


CARA MENYEDIAKAN: 

1. Masukkan air di dalam bekas kemudian masukkan coconut puding mix. 

2. Kacau perlahan-lahan dan rata. 

3. Kemudian sejukkan dan hidangkan.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails