BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 18, 2010

Menu Hari Ini

Kerabu Pauh



BAHAN-BAHAN:
1 biji mangga
6 tangkai cili padi (hiris)
1 biji tomato (potong dadu)
50 gm udang kering
50 gm kacang
3 sudu besar air gula
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1.Ambil mangga dan parut agak kasar. Kemudian sangai kacang seketika.
2.Selepas itu tumbuk pula udang kering.
3.Akhir sekali, gaulkan kesemua bahan dan bubuhkan air gula dan garam secukup rasa.


Sambal Kacang Berlauk



Bahan-bahan:
300 gm ayam - dipotong kecil
Sedikit serbuk kunyit dan garam
200 gm kacang tanah - disangai dan dikisar kasar
3 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar:
15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan
Cara Menyediakan:
1. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam, goreng separuh masak.
2. Panaskan minyak, tumis kesemua bahan kisar sehingga baik aroma dan pecah minyak.
3. Masukkan kacang tanah dan air asam jawa, masak sehingga pekat.
4. Masukkan ayam tadi, dan masak lama dengan api sederhana sehingga kacang benar-benar masak.
5. Perisakan dengan garam dan gula, angkat dan hidangkan.

PAUTAN:http://www.sajionline.com.my

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails